'Vitale medewerkers maken
een vitale organisatie'

Duurzame Inzetbaarheid

Wij adviseren veel opdrachtgevers over inzetbaarheid en verzuim. Een stevig inzetbaarheidsbeleid heeft veel raakvlakken met goed verzuimmanagement. Als verzuimspecialist hebben wij meer dan 25 jaar expertise in de samenwerking met bedrijfsartsen en arbodiensten.

Werken aan Duurzame Inzetbaarheid vraagt continu aandacht. En dat is niet altijd vanzelfsprekend. Nederland is hekkensluiter als het gaat om de tijd die medewerkers investeren in een 'leven lang leren'.

Agenderen en programmeren
Dat kan beter wat ons betreft. Het gaat om een gezamenlijke verantwoordelijkheid van directies, managers en medewerkers. Kern is hoe medewerkers vitaal, gezond en gemotiveerd aan het werk blijven. Dat kan door de organisatie gezonder te maken en medewerkers bewust te maken van hun eigen verantwoordelijkheid voor hun loopbaan.

Wij helpen bij het op de agenda zetten en programmeren van het thema inzetbaarheid. Draagvlak en bewustwording zijn onmisbaar.

Instrumenten
We kunnen onderzoek doen naar de Psycho-sociale arbeidsbelasting (PSA). Hiervoor gebruiken we gevalideerde instrumenten zoals de UBOS (Utrechtse Burnout Schaal) en de UBES (Utrechtse Bevlogenheid Schaal).

Eerder deden wij onderzoek bij negen universiteiten naar de mobiliteit van wetenschappers. Kernconclusie is dat er een mismatch bestaat tussen het aanbod van de universiteit om mobiliteit te stimuleren en de behoefte van medewerkers.

Speciaal voor universiteiten hebben wij een gericht aanbod om mobiliteit en inzetbaarheid te versterken. Matthijs Visser heeft dit ontwikkeld op basis van zijn leeronderzoek voor Upstream Consulting.

Aanpak verzuim

Veel organisaties worstelen met een hoog verzuim. Wij helpen opdrachtgevers met aanzienlijke verzuimreductie. Hiervoor is niet één gouden formule, maar een aanpak vanuit verschillende invalshoeken is altijd succesvol én toekomstbestendig. Onze visie is dat verzuim geen wetmatigheid is, maar iets waar je op kan sturen. Upstream Consulting heeft een bewezen aanpak.

De kosten van verzuim zijn op alle fronten hoog. Op individueel niveau voor de medewerker zelf. Niemand zit voor zijn plezier ziek thuis. Op organisatieniveau voor de collega's en de managers. En natuurlijk ook voor klanten die opeens te maken krijgen met verminderde dienstverlening.

Verzuimscan & verzuimanalyse
We voeren een verzuimscan uit naar de oorzaken van verzuim. Dit is een analyse op basis van data, het bestaande protocol en verzuimproces. We checken tevens de kwaliteit van de arbodienstverlening.

Daarnaast analyseren we hoe goed het management is in het voorkomen van verzuim en het sturen op verzuim. Regelmatig is er sprake van 'verwaarlozing' van medewerkers en verzuim. Preventie van -onnodig- verzuim is immers het beste wat er is.

Wellicht is er sprake van een structurele hoge werkdruk. Of is er sprake van ongewenste omgangsvormen. Een hoger risico op burnout is dan al snel aanwezig. Op basis van onze verzuimanalyse maken we een gericht plan van aanpak. Hierin bieden we keuzes aan voor preventiebeleid. Preventie leidt immers tot vitalere medewerkers.

Verzuimmanagement
Actief verzuimmanagement leidt altijd tot lager verzuim. Op voorwaarde dat er op alle niveaus wordt samengewerkt aan actief verzuimmanagement. Bij onze aanpak hebben we oog voor goede communicatie en draagvlak. Uiteraard voldoet alles aan de regelgeving uit de Wet Verbetering Poortwachter (WVP).

Psycho-sociale arbeidsbelasting
Actief verzuimmanagement bestaat ook uit het verminderen van ziekmakende factoren. Daarnaast moeten de energiebronnen die positief zijn worden versterkt: ruimte voor autonomie, goed leiderschap en waardering.

We hebben veel expertise over de relatie tussen arbeid & gezondheid. Met onze ervaring maken we jouw organisatie gezonder.

Sociale veiligheid

Terecht is er de laatste jaren veel aandacht voor ongewenste omgangsvormen op de werkvloer en sociale of psychologische veiligheid. Er is zelfs een speciale Regeringscommissaris 'Seksueel Grensoverschrijdend gedrag en Seksueel geweld' aangesteld om organisaties te helpen.

En dat is niet voor niks. In diverse branches is te zien wat de gevolgen zijn voor medewerkers die lijden onder sociale onveiligheid. Ongewenste omgangsvormen hebben grote impact op medewerkers en teams. Als leiding moet er dan ook worden gehandeld, toekijken is geen optie.

Helpen bij cultuuromslag
Ongewenste omgangsvormen zijn een hardnekkig verschijnsel, waar een cultuurverandering voor nodig is. Het hebben van de juiste procedures voor het melden van ongewenst gedrag is zelden voldoende. Er is meer nodig. Dat betekent werken aan een gezonde organisatiecultuur die wél sociaal veilig is. Een cultuur die wél zorgt voor inclusiviteit. Waar medewerkers gevrijwaard zijn van pesten en andere vormen van grensoverschrijdend gedrag.


Onze oplossingen dragen bij aan een gezonde werkcultuur. We bieden concrete handvatten om de sociale veiligheid te verbeteren. Waarom is dit zo belangrijk?

  1. Het draait om goed werkgeverschap: er ontstaat meer werkplezier en betrokkenheid

  2. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat veiligheid bijdraagt aan beter leren en presteren binnen teams.

Dit werkt weer positief op meer betrokkenheid van medewerkers en een grotere kwaliteit van werk.

In een organisatie waar medewerkers fouten mogen maken, wordt geleerd van fouten. Medewerkers leggen open hun feedback op tafel. Een repressieve organisatie waar een taboe is op fouten, zullen medewerkers geneigd zijn fouten te bedekken. Niemand wil zich kwetsbaar maken als 'de prijs' voor een fout heel hoog is.

Graag vertellen we je meer over onze aanpak voor betere sociale veiligheid.


Individuele Coaching

Individuele verandering kan spannend en weerbarstig zijn. Ben je op zoek naar een coach die je op weg helpt naar andere of nieuwe inzichten dan kan je bij ons terecht.

Onze professionele coaches begeleiden zowel managers en medewerkers. Dat doen zij vanuit een Arbeids- & Organisatiepsychologische achtergrond.

Intake
Een coachingstraject gaan we pas in, nadat een intake heeft plaatsgevonden. Tijdens de intake stellen we de hulpvraag vast en kijken of er voldoende match is tussen coach en coachee. Als beiden instemmen met een coachtraject bepalen we hoe het traject er uit komt te zien. We maken altijd vooraf een vaste afspraak over het aantal coachgesprekken.

Begeleiding bij burnout
Wij begeleiden ook medewerkers die overspannen of burnout zijn geraakt als gevolg van een disbalans tussen privé en werk of spanningen op het werk.


In deze trajecten werken we nauw samen met bedrijfsartsen van de opdrachtgever en geven ook advies over reintegratie.

Interventies
Het kan zijn dat er behoefte is aan een interventie in de werksituatie. Denk bijvoorbeeld aan een driegesprek met de hogere leidinggevende of een medewerker. Indien dit passend en gewenst is, kunnen we dit ook uitvoeren.

We voeren geen officiële mediation uit, maar hebben de vaardigheden in handen om partijen bij elkaar te brengen. Indien nodig werken wij samen met officiële mediators.

Alle gesprekken zijn vanzelfsprekend vertrouwelijk en wij hanteren de Beroepscode 2024 voor psychologen van het NIP.

De gesprekken vinden in principe plaats bij ons op kantoor, buiten de reguliere werkomgeving.