Visie op leiderschap
De best presterende organisaties onderscheiden zich door de kwaliteit van het leiderschap. Managers die proactief durven te handelen zijn succesvoller dan managers die reactief zijn.
Een krachtig leider is iemand die inspireert en zijn gedrag afstemt op de situatie en de medewerkers waar hij mee samenwerkt.
Situationeel leiderschap
Wij geloven in situationeel leiderschap en het concept van ‘leading beyond authority’. Niet de positie van de leider is bepalend, maar het vermogen om te leiden, om mensen te overtuigen en om te luisteren. Beslissingen nemen als het nodig is, maar stil zijn als het moet. Een goede leidinggevende is adaptief, heeft een duidelijke visie en is een excellente communicator.
Een goede leider is belangrijk voor de motivatie in het team en weet samen met zijn mensen meer neer te zetten dan de som van de individuele medewerkers. Een effectieve leider stuurt niet alleen op doelstellingen en prestaties, maar maakt ook hét verschil op beslissende momenten. En er wordt gestuurd op 'de bedoeling'.
Zij legt verbindingen tussen mensen, laat voorbeeldgedrag zien en is zichtbaar en aanspreekbaar. Pas dan komen de potenties en talenten van medewerkers goed tot hun recht.
Moderne competenties
Dialoog en verbinding maken met medewerkers behoren tot de moderne competenties van leidinggevenden. Veel managers verslikken zich echter in het menselijke HR aspect van hun vak. Men vindt het ingewikkeld, te tijdrovend of simpelweg niet belangrijk. Bij integraal leiderschap hoort dat je de HR elementen goed in de vingers hebt. Of krijgt. Dit is essentieel om als leider resultaat te bereiken.
Ambacht
Wij zien leidinggeven als een vak, als een ambacht. Niet als iets dat je er even bij doet. Een ambacht vraagt onderhoud, focus en een gerichte ontwikkeling.
Wij vertellen je graag meer over hoe wij helpen bij het ontwikkelen van leiderschap.
Management Coaching
Upstream Consulting ontwikkelt maatwerk-programma’s voor direct leidinggevenden. Speciaal voor managers die meer uit hun teams willen halen. Daarnaast voeren we individuele managementcoaching uit.
Bij de ontwikkeling van je team kan je allerlei instrumenten inzetten. Het belangrijkste instrument ben je echter zelf.
Programma op maat
De maatwerkprogramma’s zijn sterk interactief, waarbij iedereen wordt aangemoedigd de eigen ervaringen te delen met de andere deelnemers. Ludieke onderdelen ontbreken niet, wat het tot een leerzaam én bijzonder programma maakt.
Als manager ga je de teamleden voor in het avontuur dat teamontwikkeling heet. Ben je je bewust van je gedrag en je leidinggevende stijl? Ken je het effect daarvan op anderen?
We leren deelnemers naar zichzelf te kijken en effectiever te sturen op groepsgedrag. Hoe wil ik mijn team aansturen? Hoe komt mijn team goed tot hun recht? Ontdek wat je makkelijk afgaat en waar je juist tegen opziet.
Individuele coaching
Tijdens individuele coaching verkennen we samen je leervraag tijdens een uitgebreide intake. Op basis van de intake doen we een voorstel. Management coaching bestaat uit een vast stramien van 5 tot 8 gesprekken.
De coaching bestaat uit gesprekken en wordt aangevuld met prikkelende opdrachten. Op deze manier ontstaat er een direct verband tussen nieuwe inzichten en de toepassing in de praktijk. Een ideale vorm van blended learning.
Daarnaast doen we aanbevelingen voor literatuur en bekijken we filmfragmenten om de coachee nieuwe inzichten te geven.
Het kan zijn dat er behoefte is aan een interventie in de werksituatie. Zoals een driegesprek met de hogere leidinggevende of een medewerker. Indien dit passend en gewenst is, kunnen we dit begeleiden.
Alle gesprekken zijn vertrouwelijk en wij hanteren de Beroepscode voor Psychologen van het NIP. De gesprekken vinden in principe plaats bij ons op kantoor, buiten de eigen reguliere werkomgeving.
Ontwikkeling in praktijk
Voor ontwikkeling van leidinggevenden hanteren we verschillende methodieken. Kern is maatwerk en we geven graag een doorkijk in onze aanpak.
De eerste 100 dagen
Voor managers die nieuw zijn in een organisatie of in een nieuwe rol bereiden we samen de eerste 100 dagen voor. Het leerzame boek 'De eerste honderd dagen' van Pieter de Jong is hierbij ons uitgangspunt. Een kleine, bruikbare gids om een leidinggevende klaar te maken voor een nieuwe functie. Het bereid je goed voor op de wonderlijke reis door de eerste 100 dagen in een nieuwe organisatie.
We bespreken valkuilen, overwegingen en strategische keuzes die gemaakt kunnen en moeten worden.
Back to the future
Een andere door ons ontwikkelde methode is 'Back to the future'. Een leerzame, reflectieve opdracht afgeleid van de populaire Amerikaanse film van Robert Zemeckis met Michael J. Fox uit 1985. Deze methode gebruiken we bij teamontwikkeling van diverse soorten teams en bij individuele managementcoaching.
Het doel is het leren van ervaringen uit het verleden en grip krijgen op toekomstige keuzes. Dit versterkt het lerend vermogen van managers en teams. Het geeft tevens inzicht in de manier waarop besluitvorming in groepen tot stand komt. Een vermakelijk en inzicht gevend instrument.
De recensent op de achtergrond
Dit is een meer reflectieve opdracht die gaat over persoonlijk functioneren. De oefening 'De recensent op de achtergrond' is een gewaagde methode om in groepsverband te bespreken welke irrationele gedachten blokkerend werken op gedrag.
Doel van de oefening is het identificeren van deze blokkades en het herkennen van gedragspatronen. Na deze stap wordt geleerd hoe je hiermee om kunt gaan, hoe je deze blokkades kan beïnvloeden. Het draagt bij aan effectiever leiding geven.
Dit zijn slechts enkele voorbeelden uit onze gereedschapskist voor managers. Ook interesse?