Alles begint met teamwerk
Teams zijn de spil van de moderne organisatie. Samenwerking is nooit een doel op zich. Het is een middel: nodig voor goede dienstverlening of een goed product.
Samenwerken in een team kan enorm inspirerend zijn, maar is geen vanzelfsprekendheid. Irritaties over onduidelijke verantwoordelijkheden en vervelende gewoonten krijgen snel de overhand.
Denk ook aan -sluimerende- conflicten of teams die sociaal onveilig zijn. Als je in een team niet jezelf kunt zijn, kan je ook niet het beste van jezelf leveren. Het gaat dus niet vanzelf goed.
Succesvol werken in teams vraagt vaardigheden en bereidheid om van elkaar te leren. Goed naar elkaar te luisteren. Aan die vaardigheden wordt vaak voorbijgegaan. Of ze worden als vanzelfsprekend aanwezig verondersteld. Niets is minder waar.
Gelukkig zijn deze vaardigheden goed te ontwikkelen. Zo zorgt succesvolle samenwerking in teams voor goede teamprestaties. En dat draagt weer bij aan de organisatiedoelen.
De teambegeleiding van Upstream Consulting is erop gericht het samenwerken motiverend en productief te maken. Teamleden formuleren het gezamenlijke doel en de koers om daar te komen. Ze leren elkaars kwaliteiten en valkuilen kennen. Bij de werkverdeling wordt rekening met elkaar gehouden. Het team ervaart wat het is om verantwoordelijkheid te nemen en ondernemend te zijn.
We vergeten tijdens de sessies natuurlijk niet de kracht van humor en het hebben van plezier.
Onze teamsessies zijn hard werk, mét ruimte voor ontspanning en plezier.

Onze aanpak
We begeleiden teams zo dicht mogelijk op het alledaagse werk. Veel van onze begeleiding vindt plaats op de werkvloer en tijdens reguliere overleggen.
Voor de start van een teamtraject zetten we een één- of tweedaagse startsessie in. In zo’n sessie kijken de teamleden eerst naar zichzelf: wie zijn we? waarom doen we ons werk op deze manier? wat is onze omgangscultuur? wat zijn onze normen en taboes?
Het team maakt vervolgens een plan van aanpak, met daarin ruimte voor verbetering. Denk aan nieuwe werkafspraken, anders overleggen, maar ook persoonlijke ontwikkeling.
De startsessie ontwikkelen we altijd samen. We zetten originele instrumenten in, zoals het gebruik van film en foto's.
Een teamtraject duurt meestal 3 tot 12 maanden.
Hierin wordt gewerkt aan samenwerkings-vaardigheden, leiderschap, professionaliteit en zelfstandigheid.
Onze ervaring is dat het venijn vaak in de staart zit. Als het nieuwe eraf is en oude patronen terugkeren wordt het spannend. Juist dan analyseren we de samenwerking en bespreken met het team waarom de resultaten niet worden behaald.
Het omgaan met tegenslag is een gezond onderdeel van teamontwikkeling en geeft een verdieping aan het team!
Na onze begeleiding zijn medewerkers:
• beter in staat problemen op te lossen;
• beter te reflecteren op zichzelf en team;
• beter in staat om samen te werken en bij te dragen aan 'de bedoeling'.
Het teamtraject draagt zo bij aan blijere medewerkers en betere prestaties.
Start met de teamscan
Organisaties die serieus werk maken van teamprestaties ondersteunen hun teams actief bij hun verdere ontwikkeling. Onze teamscan brengt in beeld waar het team staat en welke ontwikkelpunten er zijn.
Tijdens de intake interviewen we teamleden, wonen een teamvergadering bij en brengen prestaties in kaart.
Er volgt een gericht advies over het vervolg. De uitkomsten van de teamscan bespreken we met het team. Het team maakt een activiteiten- en ontwikkelplan met concrete verbeteringen: een route naar verbetering.
We gebruiken verschillende instrumenten om het functioneren inzichtelijk te maken, zoals bijvoorbeeld de Performability Scan en de Belbin teamrollen. Dit helpt het team om zicht te krijgen op de onderlinge samenwerking en hun eigen prestaties.
Performability Scan
Uit onderzoek van dr. Ben Kuipers blijkt dat betere teamprocessen leiden tot betere prestaties. Daarnaast is het positief voor de werkbeleving en een lager verzuim. De Performability Scan geeft een team concrete aanwijzingen voor verbetering. Hiermee wordt een actieplan gemaakt.
Belbin
De Belbin teamrollen zijn een sterke start om binnen teams te praten over kwaliteiten en valkuilen. Waar ben je goed in? Wat kost je weinig energie? Met een korte vragenlijst krijgen teamleden inzicht in de rol die zij innemen in het team.
Tijdens een Belbin-sessie leggen we natuurlijk de verbinding met het werk. De teamleden spreken af hoe zij hun kwaliteiten inzetten en de ontbrekende kwaliteiten goed kunnen afdekken.
Management Team begeleiding
Upstream Consulting is expert in de begeleiding van de top van een organisatie: managementteams (MT) en raden van bestuur (RvB). Dit zijn bijzondere teams die onvergelijkbaar zijn met reguliere teams.
Zij zijn immer eindverantwoordelijk voor het succes of falen van de organisatie. Het MT heeft een direct mandaat om strategische en operationele beslissingen te nemen. Dit geeft veel macht en brengt een grote verantwoordelijkheid. Het vraagt ook moreel leiderschap.
In onze begeleiding brengen wij de knelpunten in leiderschap in kaart. Is er sprake van gebrek aan leiderschap? Is er gebrek aan richting en ontevredenheid over de leider? Of is de rol van de leider juist te dominant?
We analyseren de onderlinge verhoudingen en de dynamiek. Het 'onzichtbare’ maken we zichtbaar en de onderstroom leggen we bloot.
Daar waar sprake is van -potentiële- conflicten maken we deze bespreekbaar. Met interventies helpen we het tij te keren. We gaan met het MT een 'reis' aan voor verbetering. Hierbij horen randvoorwaarden als vertrouwen, voldoende sociale veiligheid en transparantie.
Vooraf is het lastig om vast te stellen wat de beste vorm van leiderschap is binnen een MT. De kracht van het team wordt bepaald door de optelsom van alle talenten en de interactie. Daarnaast speelt de branche, de omgeving, de cultuur en de situatie waarin de organisatie zich bevindt een cruciale rol. Een crisis vereist bijvoorbeeld sterk en eenduidig leiderschap met strakke besluitvorming.
Kortom, de omstandigheden bepalen wat de organisatie nodig heeft. In onze aanpak houden wij altijd rekening met deze factoren.

Begeleiding van besturen
Upstream Consulting ondersteunt besturen en directies van non-profit organisaties bij het verbeteren van de samenwerking.
Deze organisaties worden geleid door besturen die via een directeur-bestuurder de organisatie leidt. Het bestuur is eindverantwoordelijk en vervult de werkgeversrol voor de directeur. Bestuursleden doen dit vaak als onbezoldigde nevenfunctie naast ander werk.
Dit werkt uitstekend als er een duidelijke rolverdeling is en er consensus is over de strategie. Een divers bestuur met een breed netwerk zorgt voor een krachtige maatschappelijke outreach. Een gezonde machtsbalans tussen directie en bestuur met respect voor elkaars rol is daarbij essentieel.
Spanning ontstaat echter bij verschil van inzicht over de koers, financiële druk en crises binnen de organisatie. Culturele organisaties en omroepen zijn bijvoorbeeld regelmatig in het nieuws -geweest- over ongewenst gedrag. Dat leidt vaak tot onrust en crisis.
En een vrijwillig bestuursteam werkt niet vanzelf goed samen. Het gevolg is besluiteloosheid en stagnatie. Dat heeft weer gevolgen voor de organisatie en kan leiden tot conflicten.
Spanning en conflict zien wij als kans om te verbeteren. Onze aanpak staat garant voor het zichtbaar maken van de onderstroom in de verhoudingen en betere samenwerking.
Verenigingen & ALV
Tevens hebben we ervaring met de bijzondere dynamiek bij verenigingen, waar de leden via een Algemene Leden Vergadering het hoogste orgaan vormen. Organisatiepolitiek wordt hierbij belangrijker.
Als procesbegeleider ondersteunen wij bij het uitstippelen van nieuwe strategieën. Indien nodig helpen we bij vraagstukken voor de organisatie.
Professionaliteit, vertrouwen en discretie staan centraal. De Governance Code Cultuur en de Code Goed Openbaar Bestuur hanteren we als leidraad.