Essentie van veranderen
Een organisatie verander je door de medewerkers in beweging te brengen. Of nog liever omdat ze zelf gaan bewegen. Iedereen kan een bijdrage leveren aan het eindresultaat, op voorwaarde dat iemand de kans krijgt het verschil te maken.
Veranderen gebeurt niet door alles radicaal op zijn kop te zetten en alle structuur overboord te zetten. Verandering komt van binnenuit. Gedreven door de wil tot veranderen en vanuit de overtuiging dat het beter en anders kan.
Organisaties zijn net als levende organismen. Ze kunnen groeien en bloeien, maar bij het ouder worden ook minder gaan functioneren. Adaptatie en dynamiek zijn nodig om als organisatie 'bij te blijven' en te overleven.
Verandering begint vaak klein en onopvallend. Een leider of klein team dat de zaken anders oppakt, zonder tromgeroffel maar als inspiratie voor anderen.
Voor veranderen zijn moed, visie en doorzettingsvermogen nodig.
Upstream Consulting begeleidt organisaties en directieteams wanneer zij willen veranderen. De regie van verandering nemen we als adviseur, kwartiermaker of interimmanager op ons.
Wij doen dit vanuit de visie dat iedereen een bijdrage aan verandering kan leveren. Niet in woorden, maar door te laten zien dat het anders kan, anders gezegd 'Leading by example'.
Niet 'ieder voor zich' maar door in teams de nieuwe werkwijze eigen te maken. Gestuurd door visie en gedreven door passie.
Bij verandering kunnen we het volgende betekenen:
Regie bij verandering
Zijn veranderingen in organisaties eigenlijk wel te regisseren? Of is het een illusie? Een teken van zelfoverschatting om te geloven in maakbaarheid?
Veranderingen zijn wel degelijk te regisseren. Onze praktijk bewijst dat. Maar wie alles wil regisseren vergeet dat mensen zelf beslissen of ze echt meedoen aan verandering of alleen maar doen alsof. De human factor is dus van groot belang.
Wie anderen in beweging wil krijgen zal moeten uitgaan van hun beleving van de werkelijkheid. Wat houdt mijn mensen bezig? Waar halen ze hun motivatie uit? Wat zijn hun drijfveren? Welke ideeën zijn er vanuit de medewerkers? Het zijn deze vragen die we als regisseur van verandering beantwoord krijgen.
Veranderplan met ruimte
Verandering laat zich nooit eenduidig programmeren. Toch is het belangrijk vooraf een veranderplan te maken. Een veranderplan geeft namelijk richting en duidelijkheid. Tegelijkertijd moet er voldoende ruimte zijn om tussentijds bij te sturen. Hiermee kan een veranderproces worden versneld en vertraagd; afhankelijk van wat nodig is om het doel te bereiken.
Sense of urgency
Veranderen vraagt een noodzaak, een reden of doel. Sense of urgency is belangrijk. We helpen onze opdrachtgevers deze noodzaak scherp te formuleren en duidelijk over te brengen aan de organisatie.
Daarna helpen we bij de inrichting van de verandering en begeleiden het management bij het sturen op het veranderingsproces. Onderweg meten we de effecten van de verandering.
Oog voor irrationaliteit
Veranderen is niet alleen een rationeel proces, maar zit vol irrationaliteit. Wie de irrationaliteit ontkent of blind is voor weerstand, laat kansen op succes liggen.
Bij elke verandering besteden we aandacht aan de bovenstroom en de -irrationele- onderstroom. Uiteraard is weerstand een natuurlijk onderdeel van ieder veranderproces. Daar moet dus voldoende ruimte en aandacht voor zijn.
We geven iedereen de kans mee te doen aan het veranderingsproces, maar houden de organisatie een spiegel voor als verandering wordt geblokkeerd.
Organisatie ontwerp
Organisatiemodellen zijn regelmatig onderhevig aan mode. Er bestaat niet één beste manier van het ontwerpen en inrichten van een organisatie. Waar wij wel in geloven, is dat autonomie en zelfsturing van medewerkers essentieel is om gemotiveerd te blijven.
Sturingsfilosofie
Wij helpen het management het doel, de organisatie-inrichting en de sturingsfilosofie uit te werken. Bij opdrachten waar de organisatie opnieuw ingericht moet worden gaan we aan de slag met het herontwerpen. We behouden de goede aspecten van de bestaande organisatie.
Daarnaast doen we een reality check of de gewenste verandering wel de échte oplossing brengt voor het probleem.
Een beproefde aanpak is de 'waarom' methode, waarbij in 5-7 'waarom' vragen de echte kern van het probleem kan worden vastgepakt.
Sterkte/ zwakte analyse
Door middel van een sterkte-zwakte analyse wordt de organisatie in kaart gebracht. Dit geeft een beeld van wat nodig is. Het laat tevens zien waar kansen en bedreigingen liggen. We spreken met klanten voor een scherpe blik hoe de organisatie door de buitenwereld wordt gezien.
Deze externe blik geeft verrassende inzichten die gebruikt worden bij het veranderproces.
Veranderteam
'Anders werken' en organisatie herontwerp vragen een degelijke voorbereiding van het management. Bij onze begeleiding richten we een veranderteam in. In dit team worden deelvragen uitgewerkt en de verandering geregisseerd. Soms worden deelprojecten of experimenten rond 'anders werken' opgezet. Een veranderteam is een beproefde methode om kennis van medewerkers uit de organisatie in te zetten.
Met deze veranderkundige stappen voeren we een succesvolle implementatie uit.
Onze praktijk
Afgelopen jaren hebben we verschillende veranderingen succesvol uitgevoerd:
Voorbereiding op fusie en integratie van teams bij Rijksdienst voor Ondernemend Nederland
Cultuurverandering bij farmaceutisch bedrijf
Inrichtingsvraag holdingmaatschappij internationaal food bedrijf
Ontwikkelen strategische blauwdruk voor fusie laboratoria
Herinrichting bedrijfsbureau beroepsorganisatie